Spread the love

Hajhullás és a fejbőr gyulladása: kezelés és magyarázat

A haj az emberi kültakaró rendszer egyik alapvető része, amely pedáns és rendszeres ápolást igényel. Ahhoz, hogy jobban megértsük a haj fontosságát, először meg kell értenünk annak fő funkcióit:

 • Védi a testet az idegen anyagoktól
 • A test termoregulátora (testhőmérséklet fenntartása miatt fontos)
 • Megkönnyíti az izzadás elpárolgását
 • Esztétikus és szép

A haj kezelése ugyanolyan fontos, mint annak funkciója, ezért nem elhanyagolható, hogy figyeljünk a haj olyan állapotaira, mint a fejbőr gyulladása és a hajhullás. Ezeknek az állapotoknak egy része azonnali figyelmet és kezelést igényel.

Hajhullás

Az alopecia a hajhullás vagy a kopaszodás orvosi fogalma. Az emberek sokféle okból, például bőrfertőzésekből és betegségekből vagy autoimmun gyulladásból kifolyólag szenvedhetnek a hajhullástól. Így reagál a szervezet a baktériumok és vírusok leküzdésére.

Gyulladás

A gyulladás az immunrendszer folyamata, amely antitesteket állít elő az emberi szervezetet károsító anyagok okozta veszélyre adott válaszként. Öt kardinális jele van – vörösség, hő, duzzanat, fájdalom és funkcióvesztés. A hiperaktív immunsejtek magas számban citokint termelnek, ami gyulladást eredményez. Ez egyfajta fehérje, amely aktiválja az immunmoduláló ágenseket.

Fejbőrgyulladás

Az autoimmun betegség olyan állapot, amelyben az immunrendszer az egészséges sejteket támadja és pusztítja. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet védekezési mechanizmusa szerint a normális és egészséges sejtek idegen anyagok vagy fenyegetést jelentenek, ami ezután gyulladáshoz vezet. Ez az állapot a szervek normális növekedésének és működésének megváltozását eredményezi.

Hajhullás esetén a gyulladás megváltoztatja a tüszők normál növekedési folyamatait, ezáltal károsítja a fejbőrt. Elpusztítja a hajhagymákat, amelyek alopeciát okoznak.

Az egyik legritkább autoimmun rendellenesség, amely a fejbőrgyulladáshoz vezet, a Cicatricial alopecia vagy a hegesedéses alopecia. Ebben az állapotban a gyulladás károsítja a szőrtüszők őssejtjeit és faggyúmirigyeit, majd hegszöveteket helyettesíti azokat. Ez meggátolja a haj kifejlődését.

Súlyos fájdalom jellemzi a Cicatricial alopeciát. Egyéb tünetek közé tartozik a viszketés és az égő érzés a fejbőrön, és néha észrevehető foltok. Orvosok diagnosztizálják ezt az állapotot fejbőr-biopsziával, fejbőr értékeléssel, tesztekkel és a hajkultúra mikroszkópos elemzésével.

Az összegyűjtött információk segítenek az orvosnak, hogy milyen típusú kezelést kell biztosítani. Bizonyos esetekben a Cicatricial alopeciában lehetőség van a haj regenerálódására, ha a kiváltó okot kezelik és megoldják.

Egy másik példa autoimmun rendellenességre, amely hajhullást is eredményez, az alopecia areata. Ez akkor fordul elő, amikor fehérvérsejtek kezdik körülvenni a szőrtüszők gyökereit. Ebben az esetben a gyulladás elpusztítja a tápanyagellátást befolyásoló gyökereket. A haj meggyengül és kiesik.

A hajhullás hatásai

A pszichológusok szerint a haj személyiségünk egyik kifejezésmódja. A hajhullás jelentős probléma lehet sokaknak, különösen azoknak, akik jó képet szeretnének kialakítani magukról. A hajhullás pszichológiai és érzelmi problémákhoz vezethet, ilyenek például a szorongás és a depresszió. A hajhullástól szenvedő emberek leggyakrabban az alábbi problémákkal szembesülnek:

 • Alacsony önbecsülés és önbizalomvesztés – Az emberek fontosnak tartják, mások mit gondolnak róluk. Próbálnak jól kinézni, így mások is értékelik őket. A hajhullás nagyon problémás lehet számukra.

A hajhullás pusztító helyzet lehet a fiatalok számára is. Úgy érzik, hogy állapotuk a fiatal koruk végét jelzi.

 • Antiszociális viselkedés – A kopaszodás és a hajhullás szociális problémákat és kirekesztést okozhat. Például a munkáltatók néha nem vesznek fel embereket észrevehető hajfoltokkal vagy hajhullással, mert koruknál idősebbnek látszanak.

Sokakat kritizálnak amiatt, ahogy kinéznek. Ennek eredményeként egyedül élnek, és távol tartják magukat az emberektől, ahelyett, hogy új barátokat szereznének és más emberekkel lennének.

 • Párkapcsolati problémák – A hajhullás jelentősen befolyásolhatja a kapcsolatokat. A személyes vonzódás és az emberekhez való kapcsolódás motivációjának elvesztése zavarja az egészséges kapcsolat kialakításának és fenntartásának esélyét. Egyes párok esetében ez ideiglenes szünetet vagy végleges szakítást is eredményezhet.
 • Munkával kapcsolatos problémák – Ha valaki nyilvános környezetben dolgozik, mint például egy szállodában vagy étteremben, a hajhullás nagy problémát jelenthet. Mivel elégedetlenek azzal, ahogy kinéznek, kevésbé motiváltak a munkában is. Ez érintheti a munkahelyi teljesítményüket is, ami akár az adott személy állásába is kerülhet.

Kezelés

A hajhullás tartós lehet, és foltokat hagyhat a fejbőrön. Fontos, hogy agresszív kezelésbe kezdjünk, amint a fejbőr gyulladását felismertük, hogy megakadályozzuk a további hajhullást és a még nagyobb károkat. A kezelés típusa mindig attól függ, hogy milyen típusú sejt okozza a fejbőr gyulladását.

A kisebb fejbőrgyulladás kezelésénél használhatunk antibiotikumokat és gyulladásgátló szereket. Ha ezek nem hoznak enyhülést, konzultálni kell az orvossal. A legjobb, ha receptre kapható szerekre váltunk, amelyek az agresszívabb kezelést célozzák vagy súlyosabb fejbőr problémára lettek kifejlesztve.

A Janus-kináz vagy a JAK családnak négy tirozin-kináz tagja van (JAK 1, JAK 2, JAK 3 és TYK 2). Ez az elem segít a citokinek átalakításában, ami a gyulladás legfőbb oka. Ezzel a JAK-kal együtt olyan inhibitorokat fejlesztettek ki, amelyeket potenciálisan az alopécia areata és egyéb hajhullás és bőrproblémák kezelésére használnak.

Follione

A Follione termékek mindenfajta hajprobléma kezelésére alkalmasak, amelyeket gyulladás, a fejbőr öregedése, a dihidrotesztoszteron, az ultraibolya sugárzás, a szabadgyökök, a környezeti toxinok és a táplálkozási hiányosságok okoznak. A termékek olyan gyulladáscsökkentő összetevőkből állnak, mint a szója izoflavonok, réz-peptid, formononetin, Fisetin és Troxerutin. Ezek az anyagok segítenek a hajhullást okozó gyulladásos folyamatok megakadályozásában.

 • Szója Izoflavonok

A szója izoflavonok jelentősen lassítják a fejbőr öregedését. Segítenek továbbá elősegíteni az elasztin és a kollagén termelését az epidermális és a fibroblaszt sejtekben.

 • Fizetin

A Fizetin az eperben található, és a gyulladásgátló flavonoidok családjába tartozik. Felelős az UVB-indukált kollagén degradációjának megszüntetéséért. Ez a folyamat magában foglalja a bőrben található kollagén pusztulását, mivel a fibroblasztok aktiválódnak a Napból érkező ultraibolya B sugaraknak köszönhetően.

 • Réz Peptid

A réz peptid segít a bőr javításának aktiválásában. Mivel a réz peptid mélyen behatol a fejbőrbe, szerepet játszik a bőrfiatalításban is. Emellett növeli a bőr alatti zsírt a fejbőrön, hogy növelje a hajhagymák mennyiségét és erősségét.

 • Troxerutin

A hajhullás egyik fő oka a HDP sejtek pusztulása. Ezek a sejtek létfontosságú szerepet játszanak a bőr, a haj és a köröm növekedésében. A troxerutin a természetben előforduló flavonoid, amelyet rutinnak neveznek. Ez a flavonoid kiküszöböli a H2O2 által közvetített életképességbeli csökkenést a HDP-sejtek védelme érdekében.

A kezelésre és megelőzésre szánt termék kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a Follione márka nagy szakértelemmel rendelkezik az autoimmun betegségek okozta haj és fejbőr problémák jobb és biztonságos megoldásában. A Follione márkájú termékek biztonságosak és hatékonyak.

Megelőzés

Ahogy a klisé is szól: “a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás”. Mindig van mód arra, hogy a még rosszabb helyzeteket megakadályozzuk megfelelő körültekintéssel. Már egyszerű, alapvető dolgokat szem előtt tartva megszabadulhatunk a hajhullástól.

 • A megfelelő bőrhigiénia elengedhetetlen. Használjunk biztonságos és hatékony termékeket. Választhatunk a Follione termékek közül a haj ápolására, mivel a Follione számos olyan terméket kínál, amelyek megnyugtatják a fejbőrt, és kiváló környezetet biztosítanak a haj növekedéséhez. A termékek segítenek a fejbőr frissítésében és fiatalításában is.
 • A hidratálás fontos. A növekvő folyadékbevitel szabályozza a keringési rendszert, amely tápanyaggal látja el a szőrtüszőket.
 • Kerüljük a nem fertőtlenített eszközök használatát. A hajhullás nem fertőző, de a személyes tárgyak, például a fésűk és a borotvák használatával a fertőzések terjedhetnek. Jobb, ha veszünk egy saját higiéniai készletet, és kizárólag azt használjuk.
 • Növeljük a fehérjebevitelt. A magas fehérje tartalmú élelmiszerek B12 vitamint tartalmaznak, amely az erős és egészséges haj növekedéséhez és reprodukciójához szükséges.
 • Kerüljük a stresszt, amennyiben lehetséges. A hajhullás egyik oka a stressz. Meditációval átalakíthatjuk a stresszes helyzetet valami aktívvá és produktívvá, ami segít elkerülni a hajhullást. Például beszélgethetünk valakivel, írhatunk a helyzetünkről, vagy elmehetünk az edzőterembe, és kiadhatjuk magunkból.
 • Multivitaminok és étrend kiegészítők. Vigyünk be A, E, B-komplex vitaminokat és Omega -3-at étrendkiegészítő formájában is akár. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok javítják a vérkeringést, ami segít a szőrtüszők megerősítésében.
 • Masszírozzuk a fejbőrt illóolajokkal. Javítja a vérkeringést és aktiválja a szőrtüszőket. Óvatosan masszírozzuk a fejbőrbe az olajat néhány percig.

A haj mindenki számára egy korona, ezért alapos figyelemre van szükség az egészséges fejbőr elősegítése és fenntartása érdekében. A hajhullás elkerülhető, ha tisztában vagyunk a hatásaival és a kezelés különböző módjaival. Hajhullás esetén nem szabad rögtön elkedvetlenedni. Még ekkor is van mód annak megakadályozására és minimalizálására.

Bár a hajápolási termékek számos fajtája áll rendelkezésre, egyesek nem garantálják a biztonságos felhasználást. Használatuk során ugyanis ártalmasak lehetnek. Így az ideális terméket érdemes kiválasztani és használni. A Follione termékek biztonságos és megbízható megoldást kínálnak mindezen hajproblémákra.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás